ASCPD invită toți specialiștii din domeniul securității și protecției datelor la Webinarul european “The DPO in times of COVID-19”

ASCPD invită toți specialiștii din domeniul securității și protecției datelor la Webinarul european “The DPO in times of COVID-19”

București, 5 Iunie 2020  

Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor (ASCPD) alături de Confederația Organizațiilor Europene pentru Protecția Datelor (CEDPO) invită specialiștii din domeniu protecției datelor cu caracter personal să participe gratuit la Webinarul Live organizat în data de 16 Iunie 2020, în intervalul orar 17:00 – 18:30.  Webinarul live urmărește să prezinte o dezbatere între experții din domeniul protecției datelor – inclusiv Responsabilii cu protecția datelor (DPO) din diverse sectoare  – despre cum se pot gestiona și depăși provocările acestei perioade.

Din ce în ce mai multe țări relaxează restricțiile legate de Covid-19, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că pandemia s-a încheiat. Impactul asupra modului de funcționare al companilor este în continuare vizibil, creându-se astfel noi provocări cu privire la protecția datelor, care nu pot fi ignorate.

Speakerii de excepție invitați vor încerca să ofere îndrumări cu privire la modalitățile de soluționare a provocărilor rezultate din legislația protecției datelor, subliniind rolul principal al DPO-ului. Vă invităm alaturi de noi pentru a căuta răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale acestor vremuri incerte, inclusiv:

Provocările pe care DPO trebuie să le depășească în gestionarea pandemiei și depașirea momentelor critice

 • Măsurarea temperaturii și utilizarea camerelor cu funcție de termoscanare
 • Monitorizara sănătății angajaților/vizitatorilor
 • Utilizarea de către angajatori a aplicațiilor de urmărire a contactelor angajaților

Activități de prelucrare a datelor derulate în prezent de statele membre pentru a combate pandemia

 • Obligația de a urmări contactul persoanelor
 • Aplicațiile Covid-19

Data Webinarului Live: 16 Iunie, în intervalul orar 17:00 – 18:30 (ora României)

Moderator: Pascale Gelly (Vice Președinte – Relatii Internationale – AFCDP, France)

Speakeri:

 • Cristiana Deca (Co-fondator al Decalex Digital – Co-fondator și Vicepreședinte ASCPD, România)
 • Wojciech Wiewiórowski (European Data Protection Supervisor, EDPS, Belgia)
 • Michał Kaczorowski (Director Relații Internaționale al SABI, Polonia)
 • Pedro Machado (Responsabil cu protecția datelor al Grupului Ageas – Președinte al Consiliului Adunării Generale al AEPD, Portugalia)
 • Jacques Perret (Group Data Privacy Manager and DPO at ENGIE – membru AFCDP, France)
 • Fintan Swanton (Responsabil cu protecția datelor la Cygnus Consulting – Membru al Comitetului executiv al ADPO, Irlanda)

Toți speakerii vor fi prezenți live prin conexiune video și audio. Participanții vor putea pune întrebări și se pot implica în discuții în orice moment, folosind funcția de chat Q&A. Discuțiile vor avea loc în limba engleză și nu va fi asigurată traducerea.

Cum să participați la acest webinar?

Webinarul live va fi găzduit de AEPD – Associação de Encarregados de Proteção de Dados din Portugalia, folosind platforma Microsoft Teams.  Informații privind confidențialitatea platformei Microsoft Teams pot fi găsite aici.

Nu este necesară înregistrarea prealabilă la eveniment. Orice persoană interesată de Webinarul Live se poate alătura evenimentului utilizând următorul link: https://aepd.dataprotection.pt/covid.html

Nu este necesară o subscripție la platforma Microsoft Teams.

ASCPD a fost cea de-a 10-a organizație din Europa care a aderat la CEDPO

Din momentul fondării în 2011 și pană în luna aprilie 2020, momentul aderării Asociaţiei Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), doar cinci organizații au mai fost invitate să se alăture Confederației: ADPO din Irlanda, ARGE Daten din Austria, ASSO DPO din Italia, SABI din Polonia si AEPT din Portugalia

 Procesul de aderare a implicat o monitorizare a activității asociației pe plan național, ce s-a întins pe mai bine de un an, invitația de a se alătura acestei Confederații fiind practic o confirmare a expertizei specialiștilor în protecția datelor și a efortului depus de membri ASCPD în promovarea protectiei și confidențialității datelor în România. Specialiștii în protecția datelor din România au astfel oportunitatea de a face schimb de experiență și cunoștințe cu o rețea formată din mii de experți din domeniul protecției datelor și de a contribui activ la dezvoltarea cadrului legislativ european pentru protecția datelor cu caracter personal.”, a declarat Marius Dumitrescu, Președintele ASCPD.

 Despre Confederația Organizațiilor Europene pentru Protecția Datelor (CEDPO)

Confederația Organizațiilor Europene pentru Protecția Datelor (CEDPO) este o “organizație umbrelă” care reunește cele mai reprezentative asociații naționale de protecție a datelor din Uniunea Europeană. CEDPO a fost fondată în septembrie 2011 de Association Française des Correspondants à la Protection des Données à Caractère Personnel (AFCDP, Franța), Asociación Profesional Española de Privacidad (APEP, Spania), Gesellschaft fur Datenschutz und Datensicherheit eV (GDD, Germania) și Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming (NGFG, Olanda).

Scopul acestei Confederații este de a promova rolul Responsabilului cu protecția datelor (DPO) și de a milita pentru un sistem de protecție a datelor echilibrat, bazat pe experiență practică și eficiență. În plus, CEDPO contribuie activ la o mai bună armonizare a legislației și a practicilor privind protecția datelor în Uniunea Europeană (UE) și în Spațiul Economic European (SEE), unind toate organizațiile membre într-o singură voce și valorificând astfel experiența bogată și diversă ale asociațiilor membre ale CEDPO, care dețin cunoștințe practice despre problemele care înconjoară rolul și poziția DPO, precum și provocările zilnice cu care se confruntă.

CEDPO este și un interlocutor activ pentru factorii de decizie europeni și autoritățile pentru protecția datelor în contextul adoptării și implementării Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR),  propunerile sale jucând un rol important în definirea legislației actuale, în special în ceea ce privește reglementarea poziției și a rolului responsabilului cu protecția datelor (DPO). De asemenea, CEDPO a participat la modernizarea Convenției 108 a Consiliului Europei („Convenția pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal”), susținând o mai bună recunoaștere a rolului crucial pe care DPO îl joacă în protecția datelor în zilele noastre.

 Despre Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) România

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) este creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea în aplicare a Regulamentului General privind Protecția Datelor 2016/679 și a legislației aferente, funcționând ca un organism consultativ profesionist pentru persoane și organizații. ASPDC este o organizație non-guvernamentală, autonomă, apolitică și non-profit care ajută la definirea, susținerea și îmbunătățirea profesiei de Responsabil în protecția datelor și a altor specialiști în domeniu și își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000.

ASCPD ghidează persoanele responsabile în protecția datelor și alți specialiști în domeniul confidențialității datelor în rezolvarea numeroaselor probleme juridice, tehnice și organizatorice pentru a obține un echilibru adecvat între interesele persoanelor vizate, care necesită protecție, și cele ale operatorilor.

Obiectivul ASCPD este de a oferi soluții concrete la problemele cu care se confruntă specialiștii în confidențialitate și protecția datelor, de a crește gradul de conștientizare a legislației și de a oferi membrilor săi un forum în care aceste subiecte să poată fi dezbătute, precum și un loc de pregătire profesională continuă. ASCPD militează pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la tehnologiile și legile care pun în pericol viață privată, pentru a se asigura că publicul este informat și implicat.

Mai multe detalii despre proiectele asociației găsiți pe www.ascpd.ro

Contact:

Marius Dumitrescu, marius.dumitrescu@ascpd.ro, 0769041200

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *