Campania “Lucrurile GRATIS le cumperi cu DATE PERSONALE!” (2020)

București, 20 Noiembrie 2020

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) în parteneriat cu Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) au lansat “Ghidul siguranței datelor pe internet”, pentru ca publicul larg să nu riște să compromită calculatoare sau date, având în vedere că 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet.  ASCPD, alături de CERT-RO și ANSSI sfătuiește utilizatorii ca de Black Friday 2020 să evite ofertele „incredibile”, care uneori ascund pericole sau sunt de pe site-uri nesecurizate și mai bine să achiziționeze produsele de la un comerciant recunoscut.

GHIDUL poate fi descărcat de la următoarea adresă:

Ofertele speciale nu se mai adresează în această perioadă doar cumpărătorilor și vânătorilor de chilipiruri. S-au lansat ofertele speciale la datele personale ale cumpărătorilor, care au ajuns să coste practic nimic. Pentru a nu deveni o astfel de victimă, înainte de a comunica datele voastre personale unui comerciant, citiți cu atenție politicile de confidențialitate, cookies sau protecția datelor personale. Acestea pot fi înglobate într-o singură politică sau politici distincte. Acordați atenție solicitărilor de consimțământ privind comunicările de marketing ținând cont că acestea nu pot fi implicite și nu pot restricționa demersul de a efectua o achiziție online. Oferiți-vă consimțământul pentru comunicări comerciale doar dacă doriți acest lucru.”, sunt sfaturile oferite de Marius Dumitrescu, Președintele ASCPD.

 Datele personale, financiare, de acces la conturi de utilizator sau chiar datele companiei unde suntem angajați pot fi comercializate ilegal, dacă intră în posesia infractorilor cibernetici. Spre exemplu, un cont compromis de utilizator, o copie după un act de identitate, un card bancar, un cont de email etc. se vând sau se cumpără la sume derizorii pe Darknet (Internetul ascuns) și chiar sunt listate după preț pentru fiecare tip de date comercializate.  De cele mai multe ori, infractorii cibernetici nu au ținte precise atunci când încearcă să sustragă date de la potențialele victime. Studii recente arată că aproximativ 90% dintre atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor persoane fizice. Oricine poate deveni o victimă a infractorilor cibernetici atunci când utilizează Internetul. CERT-RO susține campania de conștientizare pentru protecția datelor cu caracter personal în mediul online, lansată împreună cu Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor (ASCDP) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI). În acest context, precizăm că în curând va fi înființat Directoratul Național de Securitate Cibernetică, pentru care unul din pilonii esențiali ai activității îl va reprezenta conștientizarea și educarea populației pentru a preveni și limita impactul acțiunilor ilegale din mediul online.”, a declarat Dan Cîmpean,  Directorul General CERT-RO

Este bine cunoscut exemplul magazinului londonez care accepta datele personale drept plată și asta dovedește cât de valoroase sunt informațiile pentru companii. Astfel, cu toții ar trebui să fim mult mai atenți cui ii oferim datele noastre, pentru că ele pot fi utilizate nu doar în folosul, ci și împotriva noastră, iar Internetul nu uită niciodată nimic.”, declară Toma Cîmpeanu, Director Executiv ANNSI.

Regulamentul privind Protecția Datelor Personale (UE) 2016/679 oferă persoanelor vizate o serie de drepturi care le pot ajuta să se protejeze împotriva prelucrărilor excesive a datelor. Exercitarea acestor drepturi se poate face în baza unei sesizări scrise adresată comerciantului, urmând ca acesta să răspundă fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în cel mult o lună de la primirea cererii.

 

Despre Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) România

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) este creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea în aplicare a Regulamentului General privind Protecția Datelor 2016/679 și a legislației aferente, funcționând ca un organism consultativ profesionist pentru persoane și organizații. ASPDC este o organizație non-guvernamentală, autonomă, apolitică și non-profit care ajută la definirea, susținerea și îmbunătățirea profesiei de Responsabil în protecția datelor și a altor specialiști în domeniu și își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000.

ASCPD ghidează persoanele responsabile în protecția datelor și alți specialiști în domeniul confidențialității datelor în rezolvarea numeroaselor probleme juridice, tehnice și organizatorice pentru a obține un echilibru adecvat între interesele persoanelor vizate, care necesită protecție, și cele ale operatorilor.

Obiectivul ASCPD este de a oferi soluții concrete la problemele cu care se confruntă specialiștii în confidențialitate și protecția datelor, de a crește gradul de conștientizare a legislației și de a oferi membrilor săi un forum în care aceste subiecte să poată fi dezbătute, precum și un loc de pregătire profesională continuă. ASCPD militează pentru îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la tehnologiile și legile care pun în pericol viața privată, pentru a se asigura că publicul este informat și implicat.

După o perioadă de 12 luni de monitorizare a activității ASCPD în România, membrii Confederației Organizațiilor Europene pentru Protecția Datelor (CEDPO) au avizat favorabil, în aprilie 2020, adeziunea organizației românești, devenind astfel cel de-al zecelea membru cu drepturi depline.

Confederația Organizațiilor Europene pentru Protecția Datelor (CEDPO) este o “organizație umbrelă” care reunește cele mai reprezentative asociații naționale de protecție a datelor din Uniunea Europeană. CEDPO a fost fondată în septembrie 2011 de Association Française des Correspondants à la Protection des Données à Caractère Personnel (AFCDP, Franța), Asociación Profesional Española de Privacidad (APEP, Spania), Gesellschaft fur Datenschutz und Datensicherheit eV (GDD, Germania) și Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming (NGFG, Olanda). Din momentul fondarii în 2011 și pană în momentul aderării Asociaţiei Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), doar cinci organizații au mai fost invitate să se alăture Confederației: ADPO din Irlanda, ARGE Daten din Austria, ASSO DPO din Italia, SABI din Polonia si AEPT din Portugalia

Scopul acestei Confederații este de a promova rolul Responsabilului cu protecția datelor (DPO) și de a milita pentru un sistem de protecție a datelor echilibrat, bazat pe experiență practică și eficiență. În plus, CEDPO contribuie activ la o mai bună armonizare a legislației și a practicilor privind protecția datelor în Uniunea Europeană (UE) și în Spațiul Economic European (SEE), unind toate organizațiile membre într-o singură voce și valorificând astfel experiența bogată și diversă ale asociațiilor membre ale CEDPO, care dețin cunoștințe practice despre problemele care înconjoară rolul și poziția DPO, precum și provocările zilnice cu care se confruntă. CEDPO este și un interlocutor activ pentru factorii de decizie europeni și autoritățile pentru protecția datelor în contextul adoptării și implementării Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR),  propunerile sale jucând un rol important în definirea legislației actuale, în special în ceea ce privește reglementarea poziției și a rolului responsabilului cu protecția datelor (DPO). De asemenea, CEDPO a participat la modernizarea Convenției 108 a Consiliului Europei („Convenția pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal”), susținând o mai bună recunoaștere a rolului crucial pe care DPO îl joacă în protecția datelor în zilele noastre. Mai multe detalii despre proiectele asociației găsiți pe www.ascpd.ro

Contact:  Marius Dumitrescu, marius.dumitrescu@ascpd.ro, 0769041200

vps gazduire web gazduire website